Keresed a stílusod? A BOHÉM

2020.05.08

Sokan vagyunk úgy az öltözködésben, hogy megveszünk bármit ami megtetszik - válogatás nélkül. Ennek az egyik oka lehet, ha még nem kiforrott a stílusunk.

Arra gondoltam, hogy készítek egy sorozatot, amelyikben az öltözködési stílusokat néznénk át. Persze mindenkinek a saját - egyedi! - stílusát kell megtalálnia, de sokkal könnyebb úgy, ha látunk magunk körül mintákat, példákat. Nem kell magad beskatulyázni abban az esetben sem, ha valamelyik stílus megtetszik - alakítsd saját magadhoz!

A sorozat negyedik részében a BOHÉM öltözködési stílusról fogok írni.


A bohém stílus az 1970-es évekre nyúlik vissza, a hippi mozgalomhoz. Ez stílus nem csak egy öltözködési formát jelent, ennél jóval mélyebb gyökerekkel rendelkezik. A bohém stílus nem csupán divat trend - önmagában egy tényleges kultúra, nagyon specifikus ideológiával és bonyolult történelemmel. Manapság azonban a bohém divat a mainstream kultúra része. 

Bár ez az öltözködési stílus a 2000-es évek elején élte a fénykorát, ma is lehet aktualitása. Ha tetszik ez a stílus de túl soknak érezzük egy az egyben, akkor építsünk be csak 1-1 elemet a ruhatárunkba. 

A bohém kultúra a természet barátja így nem csoda, hogy a jellemtő színei a föld színek. Barna, kék, zöld, bordó, bézs az alapszínek. Főként a meleg színtípusoknak kedvező színek ezek, így a legjobban az ősz színtípusok fogják tudni használni. 

Fő jellemzői ennek a stílusnak a különböző minták: virágminták, batikolt minták, nonfiguratív minták gyakran előfordulnak, sokszor keverve is. 

A szabásvonalak laza vonalat követnek, de mégis nőies darabok. A felsőknek gyakran van bő, trombita ujja, V-kivágása vagy vállat szabadon hagyó felső része. A ruhákon előfordulhat hímzés, pom-pomok, fityegők vagy áttört minták.

A nadrágok lehetnek bő szabásúak, mint a háremnadrág vagy trapéznadrág. Anyagát tekintve lehet farmer vagy pamut, lenvászon. A természetesen anyagokat előnyben részesíti a BOHÉM stílus. 

Az egészruhák lehetnek egész rövid, minire szabott fazonok vagy akár földig érő, maxi fazonok. Itt is gyakori elem a minta és az egyéb díszítőelemek, mint csipke rátét, bojt vagy rojtok.

A cipők lehetnek bőrből, akár fa (vagy fa hatású) talppal. A lapos szandálok is szorosan hozzátartoznak a BOHÉM stílushoz, ezek lehetnek akár fűzős, kötős darabok is. A bokacsizma is gyakran használt elem, cowboy stílusú.  

A kiegészítőket előszeretettel használják, halmozva is. Gyűrűk, karkötők, hosszú, nagy nyakláncok is beleférnek a szettbe. A táska lehet rojtos-bojtos. Az övek bőrből készülnek vagy esetleg fonott, makramé darabok. Kendők is beépülhetnek az öltözékbe: hajba, táskára, derékra.