Keresed a stílusod? A STREETWEAR

2020.05.07

Sokan vagyunk úgy az öltözködésben, hogy megvesszük bármit ami megtetszik - válogatás nélkül. Ennek az egyik oka lehet, ha még nem kiforrott a stílusunk. 

Arra gondoltam, hogy készítek egy sorozatot, amelyikben az öltözködési stílusokat néznénk át. Persze mindenkinek a saját - egyedi! - stílusát kell megtalálnia, de sokkal könnyebb úgy, ha látunk magunk körül mintákat, példákat. Nem kell magad beskatulyázni abban az esetben sem, ha valamelyik stílus megtetszik - alakítsd saját magadhoz! 

Az első stílustípus a Streetwear. Magyarra fordítva ez annyit tesz, hogy utcai viselet. 

Az 1980-as években indult az irányzat Amerikából - Kalifornia és NewYork a bölcsője. Az 1990-es években lett világszerte népszerű. A gördeszkások és hipszterek által inspirált irányzat manapság az egyik legnépszerűbb a Z generáció körében. 

Ezt tekinthetjük a divatos, könnyed életmódú fiatalok kultúrájának. Ehhez kapcsolódik az utcai sportok, a freestyle tánc, az alternatív zene, az alternatív divat iránti érdeklődés is.

Ez a megfizethető divatstílus lehetővé tette a fiatalok számára, hogy megmutassák az egyéniségüket, miközben tömegbe tartoznak. Persze elérhetőek ebből az irányzatból is tervezői darabok amik nem tartoznak a megfizethető kategóriába mindenkinek. Egyre több divatház készít streetwear stílusú darabokat. 

Ezeknél a ruhadaraboknál elsődleges szempont a funkcionalitás és a kényelem. A nőies jegyek aligha jellemzik ezt a stílust - inkább uniszexnek nevezném. Nem találunk derékhangsúlyos, test vonalát követő, kivágott darabokat ebben az irányzatban. 

Mint minden irányzatnak - a streetwearnek is megvannak az alapdarabjai, amire építve egy könnyen variálható gardróbod hozhatunk létre. 


7  STREETWEAR alapdarab


1. PÓLÓ

Elképzelhetetlen az utcai stílus nélkülük. A pólók lehetnek egyszínűek vagy nyomottak. A nyomatok általában feltűnő színesek - graffitik, szlogenek, képek. Oversize, tehát bő fazon, nem alakot hangsúlyozó általában. Lehet rövidebb, crop top (tehát hasat kivillantó) fazonok de akár egészen hosszú, combközépig érő darabok is. A jellemző színek fekete, fehér és szürke. 

2. FARMER

A hagyományos sötétkék farmer szintén alapdarab. Jól beilleszthető a stílusba a szakadt vagy koptatott farmer is. A funkcionalitás okán sok zsebbel ellátott darabok előnyt élveznek. Fazon tekintetében lehet skinny vagy bővebben szabott is. Rövidnadrágból lehet rojtos vagy szaggatott szárú is.


3. MELEGÍTŐNADRÁG

Nem meglepő módon - a kényelem fontos! - a melegítőnadrág vagy jogger is alapdarabja ennek a stílusnak. Ez lehet bővebb szárú vagy akár egészen szűk - leggings szerű is. (azért a leggingsel csak okosan, lányok!)


4. DZSEKIK

A dzsekikből alapdarab lehet egy farmer vagy bőrdzseki. Ezen kívül jól beilleszthető a gardróbba egy hosszú, egyenes fazonú gyapjú kabát. Ide tartoznak a bomber vagy motoros dzsekik is. 

 5. PULÓVER / MELEGÍTŐFELSŐ

A STREETWEAR stílus alfája és omegája. Nélküle elképzelhetetlen egy rendes streetwear gardrób. A jellemzők körülbelül hasonlók mint a pólónál: egyszínű vagy feltűnő nyomott mintás, jellemzően fekete, fehér és szürke alapszínekkel. Általában bő szabású - oversize, boyfriend fazon. 

6. SPORTCIPŐ

Van egy jó hírem: itt aztán nem kell a lábad magas sarkú cipőkbe erőltetni! A különböző sportcipőket részesíti előnyben ez a stílus. Lehet tornacipő, slipon, sneaker is. Preferált szín a fehér. Lábbelinként előfordul még a bokacsizma is.

7. FEJFEDŐK

Baseball sapkák vagy cuppanós sapkák (beanies), kendők a hajba