Mit ellenőrizz használt cipő vásárlásakor?

2019.05.02

Mit ellenőrizz használt cipő vásárlásakor?

1️⃣ Anyaga: arra a célra, amire szeretnéd, megfelel-e az adott anyag? Például sportcipőt előszeretettel gyártanak textilből vagy művelúrból mégsem a legjobb választás. Egy bőrből/lakkból/műbőrből készült cipőt sokkal egyszerűbb tisztán tartani.
A textil vagy velúr anyag sem elvetendő, de tudomásul kell venni, hogy sokkal jobban oda kell rá figyelni, több törődést és óvatosságot igényel.
Alkalmi cipőből nyugodtan válassz kényesebb anyagot. Viszonylag ritkán jár az ember velúr tűsarkúban gombát szedni az erdőbe.

2️⃣ Stílus: passzolni fog a ruhatáradba? Igyekezzünk úgy kialakítani a ruhatárunkat, hogy minden darabot minden darabbal össze tudjunk párosítani. Én például szívesebben veszek egyszínű darabokat, inkább az árnyalatokkal és a fazonokkal játszok, sem mint a mintákkal!

3️⃣ Minőség: a legfontosabb, amit meg kell nézni cipővásárlás előtt. Ahogy kézbe vesszük a cipőt érezzük az anyagot, a súly. A túl nehéz és túl könnyű cipőkkel legyünk óvatosak, sokszor nem jelentenek jót!
Forgassuk át, nézzük meg a talpát, a sarkát: nincs-e félretaposva vagy nagyon elkopva?
Nézzük meg az illesztéseket, varrásokat, ragasztásokat!

4️⃣ Kényelem: ha mindent átnéztük, próbáljuk meg a cipőt. Próba nélkül soha ne vegyünk cipőt!
A talp kialakítása kényelmes? Nem kényelmetlenül magas vagy éppen túl lapos?
Nem töri a sarkadat? A cipők hátsó részét sokszor nem tervezik ergonomikusra, így pont olyan helyre esik a varrás, ahol nyom. Ezt egy sarokemelővel vagy szilikonos sarokvédővel lehet korrigálni.
Az lábfejen lévő íve nem vágja a lábad? Szélesebb vagy magasabb lábfejű embereknél gyakran előfordul. Ha ilyennel rendelkezel, érdemes direkt széles lábra gyártott cipőket keresni (Atmospehere, George, Marks&Spencer például gyárt ilyeneket)

5️⃣ Ára: végül az árcímkével is szembesülnünk kell. Megér neked ez a cipő ennyit? Ki fogod tudni használni? Nem gyanúsan olcsó az ára? Tudjuk, az olcsó cipő később lesz drága!

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!